Història de la Música Country

La música “Country”, també anomenada “Country & Western” o “Hillbilly”, és una barreja de diferents formes musicals, desenvolupades al sud dels Estats Units, amb arrels en la música folklòrica tradicional de diversos orígens, com la música irlandesa, britànica i francesa, blues, espiritual, etc.

Tot i això, “country” és una categoria que en realitat abraça diferents gèneres de música:

• Nashville sound (tipus pop, molt popular en els 1960)

• Bluegrass (estil ràpid, basat en eñ banjo, violí i mandolina, tipus Bill Monroe)

• Western (balades tradicionals de l’oest i de vaquers de Hollywood)

• Western Swing (música ballable, amb influències del jazz, tipus Bob Wills)

• Bakersfield (tipus Buck Owens i Merle Haggard)

• Outlaw (tipus Willie Nelson i Waylon Jennings)

• Cajun i Zydeco (amb arrels franceses)

• Oldtime (música folklòrica pre 1930)

• I altres com Honky Tonk, Appalachian, Rockabilly, Jug Band, alt.country etc …

Cada estil és únic en la seva execució, rítmica, estructura de cordes, tot i que hi ha moltes cançons que han estat adaptades a diferents estils de country. Un exemple és “Milk Cow Blues” (Blues de la Vaca Lletera), un blues per Sleepy John Estes i / o Kokomo Arnold, que ha estat presentat per un sens fi d’artistes en diversos estils dins i fora del country, com ara Aerosmith, Bob Wills, Willie Nelson, George Strait, Ricky Nelson, Eddie Cochran, Elvis Presley, The Kinks, i molts altres.

La primera cançó country que va ser un gran èxit als Estats Units va ser “The Wreck of the Old ’97” (El cadàver del vell ’97) gravada durant el 1924 per Vernon Dalhart (també conegut com Marion Try Slaughter, Al Craver, Tobe Little i Jeff Fuller). Altres artistes pioners importants gravant discos van ser Riley Puckett, Don Richardson, Fiddling John Carson, Ernest Stoneman, Charlie Poole and the North Carolina Ramblers, i The Skillet Lickers.

Els dos artistes que es consideren els més influents i vistos com a fundadors de la música country moderna són Jimmie Rodgers i The Carter Family (la família Carter). Coincidentment, els dos van ser gravats per primera vegada a la mateixa sessió a Bristol, Tennessee, l’1 d’agost del 1927.

The Carter Family va ser formada per A.P. Carter, la seva esposa Sara i la seva cunyada Maybelle. Tenien una llarga carrera discogràfica, basada en el sonor baix de A.P., la bonica veu de Sara i l’originari estil de guitarra de Maybelle. La contribució principal d’A.P. va ser la col·lecció de cançons i balades que va trobar a les muntanyes a les rodalies d’Maces Springs, Virginia. A més, per ser home, va fer possible que la Sara i la Maybelle es presentessin en públic sense l’estigma d’aleshores. Les dues dones van ser el talent musical vertader. Van arreglar les cançons que A.P. havia col·leccionat i van escriure les seves pròpies cançons. Van ser precursores de cantants femenines com ara Kitty Wells, Patsy Cline, Loretta Lynn, Skeeter Davis, Tammy Wynette, Dolly Parton i June Carter Cash, la filla de Maybelle i l’esposa de Johnny Cash.

Jimmie Rodgers va ser un cantant de blues i de balades tradicionals, originari de Meridian, Mississippi. Va escriure cançons sobre les seves pròpies experiències en bars, carrers, ferrocarrils, de manera cridanera per a la gent ordinària. Ànecs, humor, dones, visqui, assassinats, morts, malalties i destitució són tots ingredients en les seves lletres. Va cantar sobre vida i mort des d’una perspectiva masculina, punt de vista que s’ha tornat dominant en moltes àrees del country. És autor de temes com “T for Texas”, “In the Jailhouse Now” (A la presó ara), “TB Blues” (sobre el seu propi tuberculosi) i “Blue Yodel” (13 numerats temes amb aquest nom). Entre els seus seguidors trobem Hank Williams, Merle Haggard, Waylon Jennings, George Jones, Townes van Zandt, Kris Kristofferson i Johnny Cash, els quals també han cantat sobre els seus patiments.

Hereu de Jimmie Rodgers, Hank Williams va ser sens dubte l’artista més influent dins de la línia del mateix Jimmie Rodgers. En la seva curta carrera (va morir a l’edat de 29 anys), va dominar l’escenari de country i les seves cançons han estat interpretades per pràcticament tots els altres artistes de country, siguin masculins o femenins. Va escriure cançons de caràcter introvertit al voltant de l’amor, la felicitat i la decepció, per exemple “I’ma so lonesome I could die” (Estic tan solet que podria morir), i altres més alegres com, per exemple, sobre menjar del sud ( “Jambalaya”). Va portar la música a un altre nivell i a una audiència més àmplia. El fill Hank Williams, Jr., i el nét Hank Williams III, també han estat innovadors dins el country. Aquell buscant fusió amb rock i outlaw country, i aquest buscant inspiració fins a death metal i psychobilly soul.

Un altre estil dins del country és el Bluegrass, basat en una tradició de música folklòrica, però en si inventat per Bill Monroe. El seu grup, The Bluegrass Boys, va donar el nom a l’estil, nom que havia agafat de la vegetació típica de l’estat de Kentucky. La primera gravació la van fer el 1945 amb Bill Monroe a mandolina i veu, Lester Flatt en guitarra i veu, Earl Scruggs en banjo de 5 cordes, Chubby Wise en violí i Cedric Rainwater a contrabaix. Aquesta instrumentació és l’estàndard per a totes bandes de Bluegrass, i molts dels famosos seguidors primerencs havien estat membres en algun moment dels Bluegrass Boys, com Lester Flatt & Earl Scruggs, Jimmy Martin, De l’McCoury, Sonny Osborne, The Stanley Brothers i Don Reno.

Entre els pocs músics negres que es troben en el country, els més notables són Charley Pride i Deford Bailey, i han patit molt del racisme obert que és comú en grans parts de l’audiència de country. Tot i això, les influències mútues entre country, blues, rock, gospel, soul i jazz sempre han estat fortes.

Durant els 1960, el country es va desenvolupar en una indústria multimilionària centrada en Nashville, Tennessee. El típic so agafat del pop dels 1950: una veu suau, acompanyada per una secció de cordes i un cor vocal. Importants artistes en aquest gènere van ser Patsy Cline, Jim Reeves, Tammy Wynette i Charlie Rich. Molts crítics consideren que la diversitat del country va ser estrangulada pels productors de Nashville i els seus formalismes.

Reaccionant al so massa aigualit de Nashville, molts músics van optar per desenvolupar els seus propis estils de country. A Califòrnia es va produir el so Bakersfield, promocionat per Buck Owens i Merle Haggard, basat en els treballs dels Maddox Brothers and Rose, en una barreja salvatge de oldtime, hillbilly swing i gospel.

Texas va produir rebels com Willie Nelson, Waylon Jennings, Jerry Jeff Walker i altres que van crear el “outlaw country” (country fora de la llei).

Dins de Nashville als 1980, Randy Travis, Ricky Skaggs i altres van retornar els valors tradicionals. La seva musicalitat, autoria i destreses de producció van ajudar a renéixer tot el gènere momentàniament. Però ells i fins a altres grans com Johnny Cash i Merle Haggard, van caure de la popularitat quan les grans companyies discogràfiques altra vegada van imposar les seves fórmules i es van refusar a promocionar artistes establerts.

Les dues branques principals de country han continuat el seu desenvolupament des dels 90. La influència de Jimmie Rodgers és obvia en artistes amb una imatge tipus d’home treballador, com ara Brooks & Dunn i Garth Brooks. The Carter Family ha portat la seva influència a cantants com Iris Dement i Nanci Griffith, amb un estil més tradicional “folk”, tot i que amb punts de vista més temporanis.

Al 1990, una nova forma de country va emergir, anomenat country alternatiu ( “alt.country”), neotradicional o country insurgent. Presentat per artistes joves i inspirat pels artistes tradicionals, es va allunyar de l’estil aigualit de pop de Nashville, i amb més característiques dels grups de punk i rock.

%d bloggers like this: