Gastronomia del sud dels Estats Units

La gastronomia del sud dels Estats Units es defineix com la cuina regional dels estats generalment al sud de la línia Mason-Dixon i a l’est de l’estat de Texas.

Les influències més notables procedeixen de les cuines britànica, escocesa, irlandesa, francesa, nativa nord-americana, afroamericana i, en menor grau, l’espanyola. Els estils soul, crioll, cajún, lowcountry i <<floribeña>> en són exemples. En èpoques recents, elements de la cuina meridional s’han estès cap al nord, afectant al desenvolupament d’altres estils de cuina nord-americana.

Molts elements com la carbassa, el tomàquet, el blat de moro (i els seus derivats, incloent la sèmola), així com la costum de les barbacoes al terra, van ser heretades de les tribus natives del sud-est, com els caddo, choctaw i seminola. Molts plats amb sucre, farina, llet, ous (molts tipus de productes al forn o lactis, com pans i formatges) estan associats a Europa. La propensió meridional a l’esmorzar complet (davant el continental, amb un simple pla i beguda) procedeix de l’esmorzar anglès, tot i que va ser alterat substancialment. Molt de la cuina cajún i criolla es basa en la francesa i, en menor mesura, en l’espanyola. La <<floribeña>> és més similar a l’espanyola amb obvies influències caribenyes, mentre que la Tex-Mex té considerables tocs mexicans i natius.

La cuina meridional canvia àmpliament segons la regió.

Al sud de Luisiana trobem la cuina criolla i cajún. Luisiana és també un gran productor de salses picants com el bitxo, així com el major subministrador de cranc del país. L’arròs va ser històricament un cultiu important en les zones costeres de Carolina del Nord i Carolina del Sud, donant origen a especialitats com el Hoppin’ John (una barreja d’arròs i caupí condimentada amb porc salat) i el Charleston red rice. Tot i que Carolina del Nori, Carolina del Sud, Tennessee i Texas destaquen especialment per les seves varietats pròpies de Barbacoa, aquesta és extremadament popular per tot el sud amb moltes variants locals. Virginia destaca no només pels seus pernils, sinó també per la seva important producció de pomes i cacauets.

Dklahoma té reputació per molts plats basats en cereals i mongetes, com el cornbread & beans o el popular plat d’esmorzar, Biscuits & gravy. Mississipí s’especialitza en la cria de bagres, que es troben les tradicionals fish houses de tot l’estat. Arkansas és el primer productor d’arròs del país, i també destaca pel bagra, la barbacoa de porc en restaurants, i el pollastre. Maryland és conegut pels seus crancs blaus i de closca tova, i pel Smith Island Cake. Florida és casa del pastís de llima àcida i el margalló. El suc de taronja és una beguda típica de l’estat. Georgia és famós pels seus préssecs, pacanes, cacauets i cebes Vidalia.

Les zones apalaches tenen porros (cebes i similars) i baies en abundància. Kentucky és famós pel burgoo i el formatge de cervesa. Texas s’especialitza en el xile, mentre que l’estofat Brunswick va sorgir en les zones orientals del sud. Parlant en general, moltes parts de l’alt sud s’especialitzen més en porc, sorgo i whisky, mentre que les zones rurals costeres baixes són famoses pel marisc (gambes i crancs), l’arròs i la sèmola de blat. Les parts occidentals del sud com Texas i Oklahoma s’inclinen més per la vedella.

%d bloggers like this: